torstai 9. kesäkuuta 2016

Päivä 45: Alcatraz

Varsinkin uudenvuodenjuhlinta, joka kuului San Franciscosta saarelle, aiheutti aina levottomuutta.

Tästä luukusta annettiin uudelle tulokkaalle vankilan asu

Mutta sitä ennen pakollinen suihku js talkitseminen




Äkkiä miettien tiedän 3 erinomaista vankilaelokuvaa: Shawshank Redemption (Rita Hayword, avain pakoon), Midnight Express (Keskiyön pikajuna) ja Escape From Alcatraz ( Pako Alcatrazista). Papillonista tykkäsin aikanaan kirjana, mutta muistaakseni leffa ei tehnyt niin suurta vaikutusta. Sitten on pari  hyvää TV-sarjaa: Pako (Prison Break, ensimmäiset 2 kautta) ja uudehko Netflix sarja Orange Is The New Black. Hyvä genre siis.

Tänään suuntasin heti aamusta Alcatrazin vankilasaarelle, johon olin hankkinut lipun etukäteen jo Suomesta. Vaikka se periaatteessa kuuluu National Park -kortin kohteisiin, jonka ostin Badlandsista, niin olin ymmärtänyt että sillä pääsee mukaan vain kun on tilaa lautalla. Ja kesällä Alcatrazin lautat useimmiten kuulemma täynnä. En ottanut riskiä sillä paikka on minulle tärkeä.

Kävin ostamassa Docille kynsileikkurit Safewaysta matkalla, jo 7.30 jälkeen, mutta kukkakauppaa en löytänyt, joten krysanteemit jäivät tuomatta.
Pako Alcatrazista elokuva on suosikkejani ja siinä krysanteemeilla on suuri rooli, kun kusipää vartija vai oliko peräti johtaja, joka tuhoaa vanhan vangin Docin istutukset ja vanhus saa järkyttyneenä sydänkohtauksen. Lopussa kun Frank Morris (Clint Eastwood) ja yhdet veljekset karkaavat, ja kun vartijat tutkivat läheisen Angelin saaren rantoja, he löytävät krysanteemin sieltä kiviltä ja joku tietää etteivät ne kasva Angelin saarella, niin kusipää tietää samalla karkulaisten päässeen maihin sinne asti ja olevan siis ensimmäiset Alcatrazista paenneet vangit. Pakenemisen sieltä piti olla mahdotonta mm. San Franciscon lahden kylmien merivirtausten vuoksi. Vesi on jäätävää parhaallekin uimarille. Kusipää rutistaa kukkasen ja vaikenee kun tietää itse antaneensa paolle sen viimeisen motiivin.
Frank Morris ja karkuriveljekset muovailijat paperimassasta päät joihin keräsivät hiuksia ja asettivat ne hämäämään vartijoita ilta- ja yökierroksilla. Näin he saivat lisää etumatkaa, aamuun asti.


Ilmeisesti keittiöstä varastetulla lusikalla tai kyndiviilalla he nakersivat seinään aukon josta pääsi tuuletuskäytäviin. Alcatrazissa yksikään selli ei ole suoraan ulkoseinään päin. 

Seläkkäin vastakkain olevien sellikäytävien välissä on tuuletus ja huoltokäytävät putkille yms. Seinän läpi päästyään karkulaiset kiipesivät niitä pitkin vankilan katolle asti. 

Vankilan kattoa pitkin he etenivät Angelin saaren puoleiseen kulmaan.
Angelin saarihan toimi aikanaan samassa roolissa kuin Ellis Island NYC:ssa, täällä lähinnä kiinalaisten maahantulopisteenä.

Tätä rinnettä he laskivat aina rantaan asti

...josta he jatkoivat matkaa sadetakeista (muistaakseni) tehtyjen kumivene/kellukkeiden avulla.
Sinällään matka San Franciscoon tai Angelilld ei ole kuin vähän toista mailia  mutta merivirtojen takia San Francisco Bayn vesi on aina kylmää.
Kuvassa keskellä on kolme karkulaista ja havainnekuva jolta he näyttäisivät "nykyään"


Elokuva perustuu tositapahtumiin. Alcatrazin vankila suljettiin sisäministeri Robert F. Kennedyn toimesta hyvin pian paon jälkeen (1963), kun Bobby Kennedy totesi kansan vastustavan sen epäinhimillisiä elinolosuhteet ja kun Bobbyn mukaan ”vangit olisi halvempaa asuttaa Waldorf Astoriassa”.
Talon kuuluisia asiakkaita ovat olleet mm. Chicagon mafiapäällikkö  Al Capone, sekä ”Birdman” Robert Stroud, joka käynti linnassa viettämänsä ajan opiskelemalla ranskan kielen, lukemalla lakia ja kesyttämällä usean sadan linnun pesueen.


Minusta meinasi tulla Alcatrazin uusin viimeinen asukas kun  jouduin yhden lokin piirittämäksi. Kiipesin takakautta vartijan ohjeiden mukaisesti jyrkkiä ja kapeita portaita pitkin vankilan remontissa olevalle ulkoilualueelle, joka oli vähän kuin suljettu. Se oli kuitenkin tärkeimpiä paikkoja elokuvassa ja sinne portaille jätin kynsinipsuttimet. Viilaa muistaakseni pyydettiin, mutta nuo ovat paljon kätevämmät. Meidän diilereitten on aina ajateltava asiakaslähtöisesti. No, poislähteissä portaille oli ilmestynyt järjettömän kokoinen lokki. Se ei hievahtanutkaan vaikka kävelin kohti. Tuijotti ja äänteli. Koska olen jo orientoitunut huomiseen käyntiin Bodega Bayssa, Hitchcockin Linnut-elokuvan kuvauspaikalla, en uskaltanut ruveta huitomaankaan, koska sillä oli kavereita valtavasti ihan lähistöllä. Paikkaan ei ohjattu väkeä eikä siellä juuri muita käynyt, joten olin vähän pulassa. Apuakaan en kehdannut huutaa. Onneksi vartin päästä joku pariskunta tuli portaille, jolloin neuvoin ystävällisesti heitä tulemaan ensin ylös, kun emme yhtaikaa mahdu. Nainen huitaisi kädellään ja lokki lensi pois. Mitään joukkohyökkäystä ei tapahtunut, luojalle kiitos. Mietin vaan, että jos näen huomenna Bodega Bayssa edes kottaraisen, niin menen varmaan sekaisin.





Siellä se haastaa riitaa portaiden puolivälissä


Lokkien lisäksi saarella pesi jos jonkinlaista jalohaikaraa yms

Nämäkin olivat hyökkäysvalmiina koko ajan.

Alun perin sotilastukikohdaksi perustettu linnoitus on nykyisin yksi suosituimpia turistikohteita Kaliforniassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti